неделя, 10 август 2014 г.

Методика за отслабване чрез джогинг и ходене.

Отслабване с джогинг.

Джогингът е американска измислица за вид бавно сутрешно бягане, което дава отлични резултати при отслабване. Практиката показва, че всяко отслабване е свързано с голяма доза психология. Човек с години и даже десетилетия е натрупвал килограми и сега му се иска за 2 - 3 дни или поне - седмици, да се отърве от това бреме. Но не разбира, че бремето е психологическо, а не телесно. Необходимо е търпение. Методите не трябва да са твърде драстични.

Заниманията с джогинг свалят килограми.

Общото правило е, че колкото по-бързо се свалят едни килограми, толкова по-лесно и бързо те се възстановяват. Заниманията  с джогинг се явява отличен инструмент за отслабване, именно защото не е драстичен метод. Натоварването е ниско и винаги може още да се намали. Така се постига необходимия психологически комфорт за отслабване. Той започва постепенно от сутрешно забързано до бързо ходене, преминаващо след време в бавно подтичване или даже бягане.

Степен на натоварване.

Но винаги и по всяко време степента на натоварване може да бъде регулирана според самочувствието на отслабващия. Най-добри приятели в този вид тренировки ще ви бъдат:
  • - търпението,
  • - постоянството и
  • - постепенността.
Не гоните влак, а на финала ще ви очакват здраве, чудесни резултати при отслабване и прекрасното самочувствие. Целта на бързото ходене, преминаващо в бавно бягане е последователно нарастващо натоварване на всички функционални системи на организма, защото проблемът е не само в килограмите.

Място за занимания.

Джогингът е един много приятен начин за отслабване. Прави се обикновено на хубави места като парковете. Но за това е необходима лека и удобна екипировка, която да съответства на сезона. Внимание е нужно да се отдели и на обувките. Те трябва да са удобни, проветриви и леки. Идеалното място за занятия в градски условия са парковете, градините, тихите улички.

Дишане и темп на движение.

Дишането трябва да бъде ритмично, като издишването е до два пъти по-дълго от вдишването. Например, на 4 крачки се вдишва и на 4 - 8 крачки се издишва /подберете сами най-подходящия ритъм/. Вдишването и издишването стават през носа. Темпът на ходенето е според самочувствието, но не бива да се появяват смущения в сърдечната област. Желателно е ръцете да бъдат свободни и да не се разговаря по време на ходенето.

Време.

Не се плашете от лошото време. Може би само през първите седмици при вятър, дъжд или силен сняг трябва да избирате по-леки и по-кратки маршрути. Привикнете сутрин да ставате около 6 часа, скъсвайки категорично с навика да се излежавате . Веднага се обличайте в леки дрехи и удобни обувки и излизайте решително навън.

Маршрути.

Без да подбирате специална алея или парк, веднага започнете с бързо ходене, като тръгнете в определена посока (около къщата или блока, в който живеете, или по улицата, даже и да е шумна и претоварена ). Решението Ви за отслабване трябва да е категорично. Такива трябва да са и действията Ви - решителни.

Постепенност при джогинг за отслабване

За да постигнете здравословен и дълготраен ефект при отслабване с джогинг е необходима постепенност и търпение. Първите 1 - 5 седмици се ограничете с 5 до 10 минути ускорено ходене. Следващите 5 - 10 седмици увеличете постепенно натоварването до 15 минути, като включвате и подтичване. До 15 - 20 -та седмица увеличете времетраенето до 20 минути, като изцяло преминете към бавно бягане (джогинг).

Оптималното натоварване за максимален ефект на отслабване, което трябва да запазите и след 20-та седмица е 20 минути бавно бягане дневно . Едва по - късно и то само ако имате достатъчно подготовка и настроение за това, може да експериментирате и с по -бързо, променливо темпо на джогинг, но за целите на отслабването това изобщо не е наложително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: