Истини, които трябва да приемете за "трайното напълняване".
Вредни въглехидрати.
"Вредни" въглехидрати има в бялата захар (чиста), в конфитюр и сладкиши, в рафинираните тестени и зърнени продукти - бял хляб и лющен бял ориз. "Полезни" въглехидрати са тези в пълнозърнестия хляб и черните брашна, в неолющения ориз, лещата, повечето плодове, както и в зеленчуците с много растителни влакна - праз, ряпа, зелен фасул, марула и салата - съдържат съвсем малко въглехидрати.Захарта е най-лошият въглехидрат.
Опасна е, когато се яде в големи количества, а това за съжаление го правят много хора, особено деца. Влияе неблагоприятно не само върху теглото, а най-вече върху степента на умората, върху диабета, гастритите, язвите, кариесите и болестите на коронарните съдове на сърцето. Тя нанася толкова поражения, колкото алкохолът и наркотиците, взети заедно.Нуждите от глюкоза.
Организмът ви няма какво да прави с внесената отвън захар, защото и сам може да си я произвежда под формата на глюкоза. Така той предпочита това, защото глюкозата е неговото единствено гориво. Доколкото организмът сам определя нуждите си от глюкоза, той си я произвежда непосредствено от мастните депа. Така че, направете си извод и заменете захарта с мед.Хляб и метаболизъм.
Бял хляб
Хлябът днес се прави от бели брашна, напълно лишени от всичко, което е необходимо за нормалния метаболизъм. Hа практика внася в организма енергия под формата на нишесте, а в храносмилането предизвиква само неприятности.Черен хляб.
Черният и пълнозърнестият хляб е много по-полезен, защото съдържа растителни влакна, а глюкозата, която отделя в организма е много по-малко, отколкото отделя белият хляб. Яжте го в нормални количества само на закуска. 95 на сто от хората се тъпчат с него по навик денонощно.Пържени картофи.
Пържените картофи са въглехидратно-мастна храна и водят до излишни килограми, защото мазнината от пърженето се натрупва в организма под формата на мастни депа. Никога не ги комбинирайте с месни ястия. И все пак, ако не можете да се откажете от пържените картофи, то яжте ги със салата. Растителните влакна улавят скорбялата и се получава смес от въглехидрати, която отделя значително по-малко глюкоза в кръвта.Ориз
Белият олющен ориз, който всички ядем днес е рафиниран до такава степен, че от него е останало само нишестето. Той е "лош" въглехидрат. Заменето го с неолющен ориз.Алкохол
От алкохола се пълнее, но много по-малко, отколкото от захарта, от белия хляб, картофите и ориза.Газираните напитки:
кока-кола и пепси-кола само ви вредят. Една малка бутилка кока-кола съдържа 21 мг кофеин - силен стимулатор - и 102 г фосфорна киселина. Фосфорната киселина силно повишава киселинността в стомаха, съдържаща и следи от токсични тежки метали, а фосфорът води до калциев дефицит в костите и зъбите.Растителни влакна.
Консумацията на храни, богати на растителни влакна, съдейства за здравословно ниско ниво на кръвната захар. Тези вещества се съдържат предимно в зеленчуците, плодовете и в житните продукти в сурово състояние. Ограничават токсичното въздействие на химическите вещества и предпазват дебелото черво от много рискове и по-специално от рак. И най-вече предразполагат към натурално и трайно отслабване.Плодовете трябва да се ядат самостоятелно! Винаги когато е възможно, яжте ги с кората им. Растителните влакна в нея подобряват чревната проходимост - те са най-много именно в кората. Така се намалява способността на някои плодове да повишават нивото на кръвната захар. Това ще ви помогне и да отслабвате по-сигурно като преди това се справите с враговете му, изброени подробно по-горе.
--------------------------------------------------
© 2009 - 2010, Петя Младенова - автор, All rights reserved!
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.