понеделник, 13 октомври 2014 г.

Къде се отлагат тлъстините при затлъстяване?

Депа с тлъстини.

Затлъстяването у човека води до събиране и отлагане на депа с тлъстини по неговото тяло, като основно това са местата под кожата и областите на корема. Дебелината на затлъстелия слой около корема, при хората с повишено тегло, може да достигне 15 - 20 см. Тези отлагания от мазнинки не са еднородни, а представляват струпвания с различни размери, а край корема се отлагат не само под кожата, а и в т.н. салник - лойник, където може да се събират в значителни количества.

Наднормено тегло.

Отложения от мастни клетки се наблюдават също в задкоремното пространство, където са разположени бъбреците, задстомашната жлеза, аортата и други органи. И навсякъде те са разпределени неравномерно, което представлява и естетически проблем при хората с наднормено тегло. Когато се борим за отслабване и се говори за излишно или за наднормено тегло, се различават два вида отлагания на тлъстини -
  • централни и 
  • периферни. 

Типове затлъстяване.

Понякога ги наричат тип «ябълка» и тип «круша». При централното затлъстяване, тлъстинките се отлагат най-вече в областта на корема, поради което го наричат абдоминално. А при периферното - отлаганията са най-вече под кожата. Оказва се, че тези два вида не са еднакви по своето значение. При централния вид затлъстяване отложенията са около вътрешните органи и са метаболитно по-активни. Докато подкожните са метаболитно по-малко активни, бели мазнини. Затова последствията при «ябълките» и при  «крушите» са различни.

Централен тип затлъстяване.

Почти всички неприятности със здравето са свързани с централния тип затлъстяване, като диабет, хипертония, артеросклероза, които са усложнения именно на този вид наднормено тегло. Докато по-равномерно разпределените подкожни натрупвания, на някои даже може да им се сторят приятни (приятна закръгленост).
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: