неделя, 5 октомври 2014 г.

Кислородна диета | dLambow


Какво е кислородна диета за отслабване - не е ли някаква шега?


Какво е кислородна диета?

Ще разберем смисъла на кислородната диета, ако разберем, че една от тайните за сваляне на излишни килограми, при спазване на правилно хранене, е правилното дишане. Ако не осигурим необходимото снабдяване с кислород на клетките на тялото, метаболизмът се забавя и ние не горим мазнини.

Кислородно отслабване

Ако приемем, че отслабване се постига чрез изгарянето или стопяването на тлъстини, тогава за сведение, трябва да знаем, че са необходими 2 литра кислород за изгаряне на 1 g мазнини. За да избегнем натрупването или загубата на килограми, като същевременно поддържаме здравословни хранителни навици, трябва да се научим как да дишаме правилно – особено по време на туризъм и при изпълнение на упражнения.

Шега ли е това с кислородната диета?

След горното встъпление, вече можем да кажем, че кислородната диета за отслабване не е някаква приумица или шега, нито е някакво ново високо рекламирано чудо за намаляване на теглото за 1 седмица. Та е просто добавяне на третия необходим компонет за отслабване след диетата и движението - а именно дишането. За това ни разказва в гр. Арецо (Arezzo), в рамките на "Италианския салон по голф",  г-н Пиер Луиджи Роси, специалист по рационално хранене и доцент по диетология на Сиенския университет.

Какво е кислородна диета за отслабване?
Кислородна диета

Осигуряване на нужния кислород за диетата

Неговите разсъждения, потвърдени и научно, са доста прости. Ако ние не осигуряваме необходимия поток от кислород към клетките на организма, метаболизма се забавя и ние не изгаряме тлъстините. Затова трябва да се научим всеки ден да дишаме правилно, особено по време на продължителни разходки пеша и друга физическа активност.

Повишеното снабдяване с кислород разрежда кръвта, засилва метаболизма и засилва изгарянето на мазнините. Освен това, не е необходимо да се полагат специални усилия под формата на гимнастика или строги диети с глад. Загубата на тегло става от самосебе си, дори при доста мека диета.

Ефективността на кислорода при изгаряне на мазнини е известна отдавна. Кислородът е вид гориво за нашите клетки. Ако кръвта е наситена с голямо количество кислород, клетките започват да се хранят усилено, като по този начин изгарят всички мазнини, от които не се нуждаем.

Голф за отслабване чрез регулирано дишане

От тази гледна точка, голфа води до регулирано дишане и така е една от правилните дейности за отслабване чрез правилно дишане, както препоръчва г-н Роси по време на "Италианския салон по голф". Но ако нямате голф-игрище на разположение в близост и нужните милиони, за да членувата в клуб по голф, работа могат да ви свършат и най-обикновените, но редовни разходки сред природата, в парка, в планината, край река или езеро.

Желаещите да отслабнат, обикновено се отнасят внимателно към грамовете, към правилата за хранене, но обикновено пренебрегват дишането. 20 - 25 % от хората страдат от хипоксия (понижено съдържание на кислород в организма като цяло или в отделни органи и тъкани).

 


Хипоксията е занижена норма на дишане.

Хипоксията води до дегенеративни патологии, стареене на кожата и на целия организъм, а също и до натрупване на излишни килограми. Всеки ден човек извършва най-малко по 20 хиляди дихателни движения през деня, които трябва да осигурят на организма 2 хиляди литра кислород. Но при обичайните условия, тази норма не се изпълнява по различни причини:

  • - пушене,
  • - наднормено тегло,
  • - дълго престояване в затворени помещения,
  • - респираторни заболявания
    • = хроничен бронхит,
    • = белодробен енфизем,
    • = бронхиална астма.



Дихателна гимнастика за кислородна диета

В изброените по-горе случаи, кислородната диета е добро решение. Това е вид дихателна гимнастика, основаваща се на три фази, които трябва да се изпълняват в проветрено помещение, а най-добре на открито и то поне два пъти на ден. Изпълнява се по следния начин: започва се с дълбоко вдишване, като се повдигат корема и диафрагмата (основния дихателен мускул, който с годините атрофира). След това се задържа дишането за няколко секунди и накрая следва дълбоко и пълно издишване.

Упражнявайте се до лек световъртеж.

Упражнението може да се повтаря до появата на първите признаци на световъртеж. Световъртежът, особено ако водите застоял начин на живот, свидетелства за повишаване нивото на кислород в кръвта и за това, че кислорода е достигнал до мозъка, напълнил е сърцето, мускулите, черния дроб и целия организъм.

Отслабването започва от масата.

Наред със спазването на така описаната кислородна диета, по отношение поведението на масата, също трябва да се спазват някои основни правила. Въглехидратите трябва да съставляват 50% от общото количество на калориите за деня.

  • - За жените те не бива да са по-малко от 150 гр. на ден,
  • - За мъжете те не по-малко от 200 гр. на ден.

Добре е да се набляга на продукти с ниски гликемични показатели:

  • - боб,
  • - грах,
  • - ябълки,
  • - кисело мляко,
  • - жито.

Не бива да се забравят пресните плодове и зеленчуци - поне по 1 кг. салати, зеленчуци и плодове. За предпочитане е нетлъстото месо:

  • - пилешко,
  • - заешко,
  • - телешко,
  • - риба.

Всички мерки за отслабване изискват съзнателни усилия, за да бъдат резултатни, което обикновено е проблем за нуждаещите се. Кислородната диета за отслабване не е някаква приумица, а обосновано добавяне към всеобщо признатите два начина за отслабване - движението и диетата, и още един елемент - дишането за насищане с кислород. Така се получава формулата: движение + диета + дишане (кислород).

----------------

1 коментар:

  1. Правилното дишане увеличава обмена на кислоров, а повишения приток на кислород води до повече окисляване и изгаряне на енергията. Това стапя тлъстинки и намалява излишното тегло.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: