петък, 10 октомври 2014 г.

Диета при анемия (Diet for anemia).

Диетично хранене при малокръвие и анемия.

diet_for_anemiaАнемия (на гръцки: Ἀναιμία, "без кръв", малокръвие, безкръвие) е недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Свързана е с намалена способност на кръвта да пренася кислород към тъканите (bg.wikipedia.org).


Oсновните причини за анемията ca:

  • - масирана (остра или хронична) кръвозагуба;
  • - недостатъчно производство на червени кръвни телца (неефективна хемопоеза);
  • - повишено разрушаване на червени кръвни телца (хемолиза).

Специална диета за анемия.

Анемично болните трябва да спазват специална диета, като употребяват в достатъчно количество пълноценни белтъци, главно месо и месни продукти, риба. Млякото е беден източник на желязо, което играе важна роля при образуването на червените кръвни клетки. Освен месото, черния дроб, далака желязо може да си набавите от всички свежи зеленчуци, предимно като:
  • - спанак,
  • - коприва,
  • - салати.

Ограничения в храненето.

Необходимо е известно ограничение на мазнините, тъй като е устновено, че потискат кръвообращението. Наложително е приемането на достатъчно количество витамин С и витамините от групата B.

Въглехидратите са разрешени в нормално количество или леко увеличени при ограничение на мазнините. Когато анемията е свързана с недоимък на витамин B12, в диетата се включва полусуров черен дроб, шкембе-чорба.
--------------------------------------------------
© 2010, Петя Младенова - автор, All rights reserved!
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: