неделя, 5 октомври 2014 г.

Какво е кислородна диета за отслабване?

Шега ли е това с кислородната диета?

Кислородната диета за отслабване не е някаква приумица или шега, нито е някакво ново високо рекламирано чудо за намаляване на теглото за 1 седмица. Една от тайните за загубата на излишни килограми, при условие, че се спазва правилно хранене, е в правилното дишане. За това разказва г-н Пиер Луиджи Роси, специалист по рационално хранене и доцент по диетология на Сиенския университет.

Осигуряване на нужния кислород.

Неговите разсъждения, потвърдени и научно, са доста прости. Ако ние не осигуряваме необходимия поток от кислород към клетките на организма, метаболизма се забавя и ние не изгаряме тлъстините. За да се изгори само 1 грам тлъстини, са необходими 2 литра кислород. По такъв начин, за да избягваме натрупването на килограми или за да ги свалим (ако вече сме ги камили по себе си), трябва да се научим всеки ден да дишаме правилно, особено по време на продължителни разходки пеша.

Голф за отслабване.
От тази гледна точка, голфа е една от препоръчваните дейности за отслабване чрез правилно дишане. Желаещите да отслабнат, обикновено се отнасят внимателно към грамовете, към правилата за хранене, но обикновено пренебрегват дишането. 20 - 25 % от хората страдат от хипоксия (понижено съдържание на кислород в организма като цяло или в отделни органи и тъкани).

Занижена норма на дишане.

А това води до дегенеративни патологии, стареене на кожата и на целия организъм. Всеки ден човек извършва най-малко по 20 хиляди дихателни движения, които трябва да осигурят на организма 2 хиляди литра кислород. Но при обичайните условия, тази норма не се изпълнява по различни причини - пушене, наднормено тегло, дълго престояване в затворени помещения, респираторни заболявания (хроничен бронхит, белодробен енфизем, бронхиална астма).

Дихателна гимнастика.

В тези случаи кислородната диета е добро решение. Това е дихателна гимнастика, основаваща се на три фази, които трябва да се изпълняват в проветрено помещение, а най-добре на открито и то поне два пъти на ден. Изпълнява се по следния начин: започва се с дълбоко вдишване, като се повдигат корема и диафрагмата - основния дихателен мускул, който с годините атрофира. След това се задържа дишането за няколко секунди и накрая следва дълбоко и пълно издишване.

Упражнявайте се до лек световъртеж.

Упражнението може да се повтаря до появата на първите признаци на световъртеж. Световъртежа свидетелства за повишаване нивото на кислород в кръвта и за това, че кислорода е достигнал до мозъка, напълнил е сърцето, мускулите, черния дроб и целия организъм.

Отслабването започва от масата.

Наред със спазването на така описаната кислородна диета, по отношение поведението на масата, също трябва да се спазват някои основни правила. Въглехидратите трябва да съставляват 50% от общото количество на калориите за деня. За жените те не бива да са по-малко от 150 гр. на ден, а за мъжете - не по-малко от 200 гр. на ден. Добре е да се набляга на продукти с ниски гликемични показатели - боб, грах, ябълки, кисело мляко, жито. Не бива да се забравят пресните плодове и зеленчуци - поне по 1 кг. салати, зеленчуци и плодове. За предпочитане е нетлъстото месо - пилещко, заешко, телешко, риба. Всички мерки за отслабване изискват съзнателни усилия, за да бъдат резултатни, което обикновено е проблем за нуждаещите се.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

1 коментар:

  1. Правилното дишане увеличава обмена на кислоров, а повишения приток на кислород води до повече окисляване и изгаряне на енергията. Това стапя тлъстинки и намалява излишното тегло.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: