четвъртък, 25 септември 2014 г.

Защо да затлъстяваме, като ще отслабваме? (Obesity and Health)

Жизнеспособност и здраве.

Здравето и жизнеспособността на човека имат огромно значение за пълноценната реализация на неговия потенциал, а затлъстяването е основен проблем пред тях. Само здравият човек може да развие и изяви заложбите и способностите си в пълна степен, а това предопределя необходимостта от спешни мерки за отслабване (Obesity and Health).

Нерационалното хранене е една от причините за редица заболявания

  • –    сърдечно-съдови,
  • –    онкологични,
  • –    бъбречни,
  • –    диабет,
  • –    затлъстяване и т.н. 

Дисбаланс в храненето.

Храненето на българите е доста калорично, с много съдържание на въглехидрати и хиперлипиди и с прекомерна консумация на сол. Причините за дисбаланса в нашето храненето могат да бъдат търсени във все още ниските доходи и ниската покупателна способност, неинформираност в областта на правилното храненето, неправилния избор и съчетаването на храни, лошо качество на хранителните продукти, стари технологии за приготвяне на храната и закостенели традиции и т.н.
   

Затлъстяването - хранително заболяване.

Най-разпространено и типично хранително заболяване е затлъстяването. То е резултат от небалансирано хранене и е предпоставка за възникване на редица заболявания на органи и системи в човешкия организъм. Може да се твърди, че затлъстяването при децата  се дължи на по-големия прием на сладки и тестени храни, а от друга страна и на обездвижването - стоене с часове пред телевизора и компютъра.

Милиарди с наднормено тегло.

По данни на световната здравна организация над един милиард възрастни хора в света са с наднормено тегло, а повече от 300 милиона от тях са доста затлъстели. В началото на 21 век броят на децата на възраст между 5 и 18 години, страдащи от наднормено тегло, значително нараства и към 2010 година в страните от Европейския съюз такива са около 38% от децата, в Китай – приблизително 20%, а в Северна и Южна Америка от затлъстяване страда всяко второ дете.

Изчисляване на наднормено тегло.

У нас, според данните поместени в Националния план за действие „Храни и хранене” 2005-2010г. броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване  е значително по-висок в България в сравнение с други европейски страни - 57,5 % от мъжете и 54 % от жените или общо 3 650 000 души. Наднорменото тегло се установява чрез изчисление индекса на телесната маса (ИТМ) т.е. теглото в килограми към ръста в метри на квадрат /м2/. Нормалната телесна маса (без проблеми за здравето) се смята при индекс между 20 и 25. За наднормено тегло се счита ИТМ = 26-30, а затлъстяване ИТМ = 31+

Изводът е, че е по-добре да водим здравословен живот и да се предпазваме по този начин от болестотворно затлъстяване, отголкото след това да се налага да прилагаме героични усилия по процедури за отслабване (Obesity and Health), които при това са обикновено и с временен характер.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: