понеделник, 29 септември 2014 г.

Как да отслабна в корема и в талията?

Здравословен начин на живот.

Популяризирането на здравословен начин на живот, стремежът на повечето хора да изглеждат стройни, красиви и привлекателни, все по-често ни заставя да се замисляме за своя външен вид, но не с дрехите, а под (без) тях. И един ден оставаме много разочаровани от живота, ако не успеем да влезем в любимите си дънки или в пола.

Излишни тлъстини по корема и талията.

Излишните тлъстини най-често се отлагат в проблемните зони на корема и талията и са почти постоянен източник за тревога за повечето жени, а и за много мъже. При това, тези дами, които не страдат от излишни килограми и имат нормално тегло, често имат неестетична форма на корема.

Изскочилят напред корем (бирено шкембе) и паласките отстрани не позволяват да се носят прилепнали и стилни дрехи, а така обричат даже стройни жени да се надяват в безформено облекло. Затова много дами се интересуват как да отслабнат в корема и талията, като отхвърлят излишните сантиметри.

Отслабване в корема и хълбоците (паласките).

Методите за корекция на фигурата, приложими за отслабване на корема и хълбоците, могат да бъдат различни в зависимост от причините за проблема. Най-лесно се коригира фигурата, колкото и да е странно, на дамите с излишно тегло. Бързото прибиране на корема се постига с намаляване на общото тегло.

Но ако теглото е нормално, за да се постигне желаната цел, е необходимо да се приложат доста усилия, защото причината в случая са слабите мускули в проблемните зони. Най-често такива проблеми имат жените след раждане, поради разтягането на коремните мускули по време на бременността и за младите майки това е сериозно изпитание.

Постигане на нормално тегло и стегнат корем.

А с възрастта става още по сериозно. След раждането талията нараства с 2 до 5, а и повече см, а коремчето престава да е плоско. Така че, даже да имате нормално тегло, ако не поддържате фигурата си редовно (даже и през време на бременността), коремът затлъстява и мускулите му отслабват. Колкото сме по-запуснати, толкова по-трудно става възстановяването.

Съществува мнение, подкрепено с редица научни изследвания и лабораторно установени факти, че излишните килограми в средната част на тялото, са пряко свързани с увеличаване на риска от такива заболявания като рак, болести на сърцето, инсулт, диабет и др. така наречени неинфекциозни убийци на хората.

Как да отслабна в корема?

И тук естествено възникват въпросите: «Как да отслабна в корема?», «Как да стопя паласките?»  Макар всеки конкретен случай да е индивидуален, отговорът е прост - редовни диета и упражнения. Добре известно е, че физическите упражнения са оптималния начин да се прибере корема и да се оформи талията. Йога, пилатес, велосипед, кънки, плуване и джогинг са също добри идеи. И да не забравяме за дишането - издишване при напрежение на мускулите, вдишване при отпускане. Другите изисквания са за редовност, дозираност и последователност и резултатите няма да закъснеят.

Диета без сол, хляб и сладки.

Диетата е другия изпитан и проверен във времето метод. Разработена е от специалисти-диетолози за онези, които искат спокойно да си носят тесните джинси. В рамките на тази диета е необходимо напълно да изключите употребата на сол, захар, хлебни и сладкарски изделия, безалкохолни, мазни и пържени храни. Хранете се предимно обезмаслени храни (месо, риба, мляко …), както и всякакви ядки, зърна, плодове и зеленчуци, но не прекалявайте със сладките плодове.

Фитнес тренажьори.

От трета страна, има много съвременни фитнес тренажьори, които са проектирани специално за разрешаване на поставените проблеми. Използват се най-последните постижения в областите на физиологията и техниката - вибрации с колани, термотерапии, пресотерапии, вакуумни баротренажьори, ролков масаж и т.н.

И всички тези процедури са безопасни (за разлика от редица съмнителни медикаменти и операционни методи) и максимално ефективни - резултати могат да се очакват още след първите занятия. Но всички те са доста скъпи и за да са действително ефективни, изискват съдействието на още по-скъпо платени инструктори.

Упражнения с обръч за корем и талия.

А сега ето Ви и най-евтиния тренажьор за стапяне на корем и талия - обръча. Въртете го по два пъти на ден, по 10 минути и в двете посоки. Така ще укрепите не само косите мускули на пресата, но също бедрата, седалищните мускули и гърба. Всичко е достатъчно просто, стига да го изпълнявате ежедневно и добри резултати може да очаквате до месец. Запасете с търпение и въпроса «Как да отслабна в корема?» ще намери най-доброто си решение - действието.
-------------------------------------------------
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

17 коментара:

  1. Съществуват редица упражнения и тренировки за сваляне на излишно тегло от корема, хълбоците и кръста. Изпълнявайки ги по определена схема, може да коригирате фигурата си и да се спасите от излишните сантиметни, подплътени с тлъстинки.

    ОтговорИзтриване
  2. Когато се изпълняват упражнения, мускулите се напрягат, за което е нужна енергия. Точно тази енергия черпи организма от складираните в него масни клетки и тлъстинки. Така, ако сте редовни в упражненията, с течение на времето масните запаси намаляват и това започва да се вижда. Така се свалят излишни килограми от желаната област, която тренираме с упражнения.

    ОтговорИзтриване
  3. За да постигнете евентуално отслабване в корема и хълбоците с помощта на упражнения, трябва да спазвате няколко правила и първото е, че Вие трябва да свършите работата, а не някой друг, вместо Вас - лекар, тренер, психолог ... Затова, преди за се заемете с това, иначе полезно дело, проучете внимателно за какво става дума и само ако сте готови да стигнете отговорно и до край, може да започвате, като планирате тренировката си. Напълно е постижимо да отслабнете в корема, в страничните паласки, в долната част на гърба - около кръста, но това изисква сериозна работа и усилия.

    ОтговорИзтриване
  4. Колкото и активно да тренирате, каквито и да са ефективни упражнения да прилагате, ако Вие не обръщате внимание на ежедневното си меню и диета, то ефективността на такива тренировки по отношение постигане на желаното отслабване, ще бъде малка. Помнете, че с помощта на физическите упражнения изгаряме калории, но ако с храненето добавяме повече, баланса ще е отново негативен. И няма да отслабнем, а даже е възможно още да добавим в тегло, а спрем ли с тренировките - това е сигурно, че ще е така. Затова правилото е тренирайте редовно, хранете се разнообразно, но въздържано. Във целия този процес е нужна дисциплина и то постоянна.

    ОтговорИзтриване
  5. Според правилата за фитнес, тренировки за корема трябва да се правят по 2 до 4 пъти седмично. Но това не е точно така когато целта е отслабване в тази област. За да се постигне ефекта за стапяне на излишното тегло, е необходимо повторенията да са повече, натоварването по-малко, а изпълнението ежедневно.

    ОтговорИзтриване
  6. По време на тренировка за отслабване в корема, е необходимо да стигнете до учестено дишане и сърцебиене, което е показател и важно условие за изгаряне на тлъстините в областта на талията.

    ОтговорИзтриване
  7. Количеството на свалените за месец килограми е трого индивидуално. Желателно е преди началото на систематични тренировки, да се претеглите и да премерите основните си параметри на тялото. Така ще имате база за наблюдение и сравнение, а също и за мотивация да постигнете желаните мерки.

    ОтговорИзтриване
  8. Когато се заемате с отслабване в коремната област, трябва да помните през цялото време за тази цел ще Ви трябва да се занимавате със специални упражнения поне няколко месеца, докато стопите тлъстините, след което да преминете в режим на поддържане. Затова не форсирайте режима на натоварване, особено в началните етапи. Няма как да сте трупали шкембе в продължение на години и да го свалите за дни. Не прекалявайте с продължителни или прекалено интензивни тренировки. Успех постигат тези, които без излишен фанатизъм, работят редовно над себе си и спазват запланувания постепен график.

    ОтговорИзтриване
  9. В старанието си да отслабнете в корема, може да развалите осанката си. Поради това е нужно освен упражненията за корема, да правите упражнения и за стягане на кръста и хълбоците.

    ОтговорИзтриване
  10. Необходима е малко теория, за да се пивиши резултатността на тренировките за отслабване в областта на корема. Всички специалисти съветват не само механично да се повтарят упражненията, а визуално да си представяме какво става в организма по време на изпълнение на движенията, кои мускули се напрягат и съкращават и обратно - кои се разтягат и отпускат. Добре да се запознаете какъв е строежа на талията, хълбоците и долната част на корема, от гледна точка на техния мускулен строеж, защото по време на упражнения за корема в работа влизат именно те.

    ОтговорИзтриване
  11. Предната и страничните стени на корема са образувани от коси, напречни и прави коремни мускули. Тези мускули, всички заедно, се наричат коремна преса, като при едновременното си съкращаване, оказват натиск върху коремните органи. Освен това, коремните мускули накланят талото напред и встрани, завъртат го в ляво и в дясно, а освен това участват и в дихателните движения. Това са все причини, които трябва да Ви навеждат на мисълта, че е добре човек да отслабне в областта на корема и да поддържа коремната си преса във форма. В противен случай, от големия корем могат да произлязат доста здравословни проблеми.

    ОтговорИзтриване
  12. За да постигнем ефективно отслабване в областта на корема, нас ни интересуват също и мускулите в долната част на гърба и кръста, които поддържат в изправено положение гръбначния стълб и поддържат туловището в изправено положение. В тази връзка има едно идеално упражнение за отслабване в корема и пояса и поддържането на добър тонус в тази мускулатура - това е въртенето на чук, първо в едната посока, а след това и в другата. Постепенно, започва се с малко повторения и малко утежняване, а след заякване, натоварването може постепенно да се увеличава, но не много, а за сметка на повече повторения - 100-200.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Упражнение за отслабване в корема 1: Легнете по гръб, желателно на гимнастическо килимче. Сложете ръцете зад тила. Сгънете краката бавно в коленете и ги придърпайте към гърдите. Повдигнете краката нагоре. Подръжте ги под прав ъгъл към тялото, броейки до 5 и бавно се върнете в изходно положение. Направете 10 - 15 повторения.

      Изтриване
    2. Още едно упражнение за корем: Изходно положение - тилен лег на пода с ръце край тялото. Леко повдигнете коленете и ги разтворете в страни. Скръстете краката, леко приповдигайки главата и се върнете в изходно положение. Не вдигайте краката твърде високо. Упражнението е по ефективно за отслабване в корема, ако държите краката по-близо до пода. Изпълнявайте 10 - 15 пъти или повече, според самочувствието.

      Изтриване
    3. Упражнение от тилен лег на пода - колкото може по-бавно подигайте и отпускайте леко сгънати в коленете крака, с не много голяма амплитуда, нагоре - надолу. Без да ги опирате в земята. След това правете същото с единия, а след това и с другия крак. Правете поне по 10 - 15 повторения.

      Изтриване
    4. От легнало положение по гръб - вдигнете краката нагоре, без да ги сгъвате в коленете и ги отведете назад, докато докоснат пода над главата Ви. Затворете очи и подишайте с диафрагмата 5 - 6 пъти. При издишване се върнете бавно в изходното положение, така че прешлените по гръбначния стълб един по един да се докосват до пода. Не бързайте, за да не травмирате гръбначния стълб. Повторете упражнението 5 - 10 пъти.

      Изтриване
  13. Обичайното и обяснимо упражнение за отслабване в областта на корема и стягане на коремните мускули се нарича "коремна преса": легнете по гръб, желателно върху гимнастическа пътечка. Сложете ръцете зад тила. Свийте краката в коленете. Прибирайте корема при активно издишване и го отпускайте при вдишване. Това ще Ви позволи да разработите правилно дишане с използване на коремната преса. Но междувременно, то ще помогне и за развиване на коремните мускули и оттам - за прибиране на корема. Подишайте по този начин няколко минути, но без да стигате до напрежение - спокойно и плавно.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: