четвъртък, 11 септември 2014 г.

Затлъстяването придобива форми на епидемия.

Прехранване.

http://data1.blog.de/blog/m/maxkover/img/British-obesity_01.JPGЗатлъстяването у всеки човек възниква тогава, когато приемането на енергия чрез храненето превишава нейните загуби в течение на по-продължителен период от време. Даже съвсем незначителното, но постоянно приемане на енергия в излишък, довежда до изразено натрупване на излишно тегло в организма.

Надхвърляне потреблението на калории.

Така, употребата с храната на само 5% излишни калории, може да способства за натрупването на около 5 кг тлъстини за една година. Ако в продължение на 30 години приемането надхвърля потреблението на калории всичко на всичко с 8 ккал на ден, това може да доведе до увеличаване на общото тегло с 10 кг. Тези цифри отразяват средното ниво на затлъстяване в продължение на 30 години (от 25 до 55 год.) при възрастните хора.

Потребителски манталитет.

Затлъстяването може да застигне даже хора, които не са предразположени към него, поради прекомерното влиянието на потребителския манталитет в съвременната цивилизация, т.е. като че ли всеки се съревновава да погълне повече храна от останалите и затова се намират всякакви поводи, а и защо да е необходим повод. Просто падне ли ти, лапай!

Хронично заболяване - затлъстяване.

Затлъстяването е хронично заболяване, което се превръща в един от основните проблеми за здравето във всички промишлено развити страни. Болезненото (морбидно) затлъстяване придобива наистина застрашителни мащаби, поради неизбежното развитие на тежки съпътстващи заболявания, намиращи се в пряка причинно - следствена връзка с натрупаното излишно тегло.

Затлъстяването е причина за смъртни случаи.

В САЩ затлъстяването се превръща в причина за приблизително 300 000 смъртни случая годишно. И у нас, заедно с високите темпове на икономическо развитие, се разпространяват и “болестите на развитото общество”, сред които затлъстяването не е на последно място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: