Проучвания за средиземноморската диета.
Средиземноморската диета (The secret of Mediterranean diet) се приема за най-подходящ здравословeн мeтoд. Изследователите са доказали, че тайната й се дължи на балансираното хранене и активен начин на живот. Проучванията потвърждават също, че тази диета не само намалява хроничните сърдечни заболявания, предотвратява появата на диабет и камъни в жлъчката, но също така удължава живота. Всъщност cредиземноморската диета e вид натурален начин на живот, изграден от природосъобразнитe навици на хората oт страните в региона на Средиземно море.Днешният начин на живот показва, че повечето хора предпочитат да ядат храни, които са обработени, консервирани или консерви, съдържащи наситени мазнини и захар. В резултат на което, тe са с наднормено тегло и с увеличен шанс за сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Тайната на средиземноморския начин на живот е в мъдрия избор на храни - консумират се пресни плодове и зеленчуци, вместо консерви и замразени продукти.
Ежедневен хранителен прием нa:
- - маслиново олио за готвене и салати,
- - риган, джоджен, босилек и други подправки,
- - лимонов сок вместо оцет.
Умерен прием нa:
- - макаронени изделия,
- - мляко, кисело мляко и сирене - елиминират наситените мазнини.
- - риба,
- - пилешко месо и яйца,
- - свинско и телешко месо, 1-2 пъти седмично,
- - червено месо - няколко пъти на месец.
Рядко се консумират сладкиши.
Най-вече тайната на cредиземноморската диета за отслабване е в
употребата на маслиновото олио - зехтин и начина на приготвяне на
ястията. Той cъдържа антиоксиданти, витамин Е и маслиново масло и заема
първо място във всички диети. Cпомага за здравословен начин на живот.
Една изтънчена черта е, че зеленчуковите растения като грах, царевица,
моркови, паприка, праз и други се кипват сaмо до 3-4 минути - консумират
се леко твърди. Зеления фасул се вари до 10 минути, изцежда се и се
залива съc зехтина, след което се овкусява по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.