неделя, 21 септември 2014 г.

Хирургическо лечение на затлъстяването.

Хирургия при умерено затлъстяване.

Хирургическото лечение на умереното затлъстяване е сравнително по-ефективно от консервативното лечение. Учени от Мелбърн, Австралия са завършили две годишно изследване, сравняващо резултатите от консервативно и от хирургическо лечение на умерено затлъстяване.

Регулируем маншет за стомах.

Групата от 80 възрастни пациенти, имащи умерено излишно тегло (с индекс на телесната маса от 30 до 35), е била разделена да две групи. В едната от тях, върху пациентите са прилагали регулируем маншет на стомаха, а пациентите от другата група получавали консервативно лечение във вид на диета с ограничена калорийност на храната до 500 - 550 ккал в денонощие за първите 6 месеца, с последващо приемане на лекарства против излишното тегло, физически упражнения и психотерапия.

Резултати при хирургично лечение на затлъстяване.

След две години се оказало, че пациентите от хирургическата група свалили средно 87,2% от излишното тегло, докато в групата на консервативното лечение, свалили едва 21,6% излишно тегло. Качеството на живот съществено се подобрило в хирургическата група, в сравнение с консервативната група. Поради това, авторите правят извод, че пациентите с индекс на теглото от 30 до 35 (умерено напълняване), се намират в “граничната” зона между консервативното и хирургичното лечение. Получените данни говорят в полза на по-ранно прилагане на бариатричната хирургия.
--------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: