неделя, 19 октомври 2014 г.

Калланетика | dLambow


Калланетика - вид фитнес за отслабване и поддържане на форма

 

Каланетика - същност и приложение


Произход и основател на каланетиката

Каланетика, като понятие, идва от английски език: "Callanetics" - образувано от името на основателя "Callan" + суфикса "etics". Калланетиката е набор от гимнастически упражнения, разработени от американеца Калан Пинкни (Callan Pinckney, 1939-2012). Калан Пинкни разработва каланетиката в началото на 60-те години на миналия век, когато се завръща в Ню Йорк, след като пътува по света в продължение на единадесет години.

Какво е каланетика?

Каланетиката е поредната форма на фитнес или ако щете на гимнастически упражнения, създадена възоснова на различни източни гимнастики в съчетание с различни техники на дишане - любима форма на гимнастика за американките, покоряваща все повече и Европа. Това е система от сложни статични упражнения, насочени към свиване и разтягане на мускулите.
 
(кликнете картинката за увеличение)
Калланетика - за отслабване
Каланетика - същност и приложение

Франчайзинг Callanetics

В началото на 90-те години на миналия век е основана Callanetics Franchise Corporation и съществува до 1999 г. След смъртта на Callan през 2012 г., продължават съдебните спорове за правото да се използва търговската марка, изображения и името на Callan, авторските права, продукти и услуги в областта на "callanetics". 

Каланетика е вид търговски продукт на франчайзинг компания, защитен от две търговски марки, който е разработен предимно на основата на йога упражнения, преработени за американските потребители от основателя Калан Пинкни.

Пикът на популярността на каланетиката настъпва през 70-те години на миналия век, а в края на 80-те години тя затихва. Сегашната му популярност е нов поглед върху метода от гледна точка на физиологията. Към момента е доказано, че програмата ефективно въздейства на червените мускулни влакна и активира окисляването на мастните киселини.

Занятия по каланетика

Занятията по тази система позволяват в кратки срокове да се постигнат значителни резултати. Този комплекс от упражнения, наименован на своята основателка Калан Пинкни, е система от статични занятия, насочени към разтягане и съкращаване на мускулите на всички части на тялото:
  • - ръце,
  • - рамене,
  • - гръб,
  • - крака,
  • - бедра и
  • - коремна преса.

Така се постига
  • - изправяне на осанката,
  • - стягате на корема,
  • - повдигане на гърдите,
  • - подобряване формата на ханша.

Възстановяване чрез каланетика

Резултати, граничещи с чудо, се постигат още след първите няколко занимания чрез предизвикване на активност в дълбоко разположените мускулни групи. Всяко упражнение е разработено по такъв начин, че едновременно работят всички групи мускули. Натоварването се равнява на 7 часа шейпинг или 24 часа аеробика. Чрез каланетиката се постига възстановяване
- обмена на веществата в организма,
- намаляване на теглото и свиване обема на тялото (отслабване),
- корекция на проблемните зони,
- подобряване на осанката,
- по-добро владеене на тялото,
- стягане и укрепване на мускулите,
- придобиване на «балетна» форма. 



Калан Пинкней и Йорна Сара

Голяма ентусиастка на този вид упражнения става херцогиня Йорна Сара, съпруга на по-младия син на британската кралица, по-известна с името Ферджи. След раждането на своето бебе, тя изведнъж открива, че е станала 90 кг. Това я принуждава да търси решение на проблема си и така кани в Бъкимгамския дворец авторката на тази популярна в щатите физическа система, американката Калан Пинкней.

Самата тя е жива реклама за своите упражнения, защото е над 50 годишна, а фигурата й е на съвсем младо момиче. Още от дете тя е имала проблеми с бедрата и вродени недостатъци, като търси варианти да се избави от тях чрез танци, скокове във вода и др. занимания, станали основа на собствената й методика за подобряване на фигурата.

Статично натоварване на мускулите

Нейна особеност е голямото статично натоварване на мускулите, което се постига със заемане на съответната поза и задържането й за 60 - 100 секунди. Необходимо е трениращия винаги да чувства своето тяло, което прави упражненията още по-ефективни.

Стройно, стегнато тяло за красива фигура

Резултатът е не уедряване на мускулите, а стройно и стегнато тяло и красива фигура - мечтата на всяка жена. Но повечето жени не обичат да се занимават с гимнастика. Затова само в началото на тренировките се правят по две едночасови занимания в седмица, когато се цели сваляне на излишните килограми.

След като това стане и самочувствието се подобри, един час седмично е достатъчен за поддържане на постигнатите резултати.  А когато фигурата Ви се доближи до желания идеал, може още да намалите заниманията с каланетика - до 15 минути, но ежедневно. След 10 часа фитнес упражнения, ще станете с 10 години по-млади, твърди Калан.

Ето етапите за овладяване на каланетиката

Можете да тренирате по тази система както във фитнес клуб, така и у дома. Това не изисква специално оборудване, а травмите, поради липсата на резки движения, са сведени до минимум. Според Калън Пинкни:
  • - в началния етап трябва да тренирате три пъти седмично по един час на ден;
  • - когато ефектът стане визуално забележим (а това ще се случи само за няколко седмици обучение), броят на тренировките може да бъде намален до две седмично;
  • - след получаване на желания резултат времето за занятия може да бъде намалено до един час на седмица.
Не е задължително това да е една цялостна тренировка. Тя може да бъде разделена на 3-4 сесии с продължителност от по 15-20 минути.

Предимства и противопоказания

 

Предимствата на каланетиката

Каланетика е набор от 29 статични упражнения, базирани на йога асани. По време на изпълнението на тези упражнения всички мускули се включват едновременно, а при редовни упражнения метаболизмът се ускорява, така че каланетиката е ефективен и бърз начин за коригиране на фигурата. В допълнение, този набор от упражнения може да помогне в борбата срещу
  • - остеохондрозата,
  • - болки в шийните и лумбалните прешлени.

Кои са противопоказанията от занимания с каланетика?

Въпреки очевидната простота на каланетиката, прекомерният ентусиазъм към тази система може да доведе до сериозни последици за здравето. Трябва да се помни, че този набор от упражнения е предназначен предимно за хора, които са свикнали с редовна физическа активност. Тези, които преди това не са обичали фитнеса и спортните дейности като цяло, трябва разумно да дозират натоварването. Има редица противопоказания:
  • - заболявания на сърдечно-съдовата система,
  • - бронхиална астма.
Тези, които имат проблеми със зрението или гръбначния стълб, както и тези, които наскоро са имали инфекциозно заболяване, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат каланетика.

----------------

9 коментара:

  1. Калланетика (от английски език Callanetics) — е комплекс от гимнастически упражнения, разработени от американката Калан Пинкней (en: Callan Pinckney), като тя им е дала своето име. Това е система от комплексни статични упражнения, насочени към разтягане и свиване на мускулите.

    ОтговорИзтриване
  2. Калан Пинкней е разработвала каланетиката в началото на 60-те години, когато се върнала в Ню Йорк след 11 годишно пътешествие по света. В резултат на увеличеното натоварване и лошото хранене, тя получила заболявания на коленете и гърба. Лекарите й препоръчали операция. Тогава Калан започнала да измисля такива упражнения, които да не провокират спазми и болки в гърба. Съвсем скоро тя била поразена от това колко здраво и силно станало тялото й. Болките в гърба изчезнали напълно.

    ОтговорИзтриване
  3. Каланетиката е комплекс от определен брой статични упражнения, в основата на които лежаг йогийските асани. По време на изпълнението им се задействат всички мускули едновременно, а при редовни занимания се получава ускорение на обмена на веществата в организма. Поради това занятията с каланетика са ефективен и бърз начин да се коригира фигурата и да се постигне ефекта на отслабване. Ключовата дума тук е "редовни".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди да започнете занимания с каланетика, трябва да сте наясно, че това е форма на фитнес, която е подходяща за хора в опит във физическите упражнения. Т.е. не бива да се нахвърляте прекалено усърдно от началото, защото най-малкото ще си докарате остра мускулна треска, а не е изключено да разтегнете нещо или даже да скъсате. Бъдете много внимателни и действайте съвсем постепенно. Няма за къде да бързате. Каланетиката е занимание за цял живот и се овладява постепенно.

      Изтриване
  4. Като преимущество на комплекса с упражнения по каланетика, може да се посочи ползата в борбата с остеохондрозата, болките в шийната област и поясната част на гръбначния стълб. Естествено, трябва да се спазват правилата за постепенност и редовност.

    ОтговорИзтриване
  5. С каланетика човек може да се занимава както във фитнес клуб, така и в къщи, за което не е нужно нищо специално, освен малко място. Опасността от травми е сведена до минимум, доколкото няма резки движения. Според основателката, в началото е нужно да се занимавате по три пъти седмично по за 1 час. След това, когато ефекта стане видим (което би трябвало да се случи след 1 - 2 седмици редовни занимания), количеството на тренировките може да се намали до 2 в седмицата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само след като постигнете забележим резултат в заниманията с каланетика, може да ги съкратите до един час седмично, но това да не е една тренировка, а поне 3 - 4. Така на всяко занятие ще се пада по 15 - 20 минути и това ще бъде оптимално за поддържане на добра физическа форма.

      Изтриване
  6. Противопоказания при занимания с каланетика.
    Макар заниманията с каланетика да изглеждат прости и лесни, прекомерното увлечение по тази система, особено в началото, при недостатъчна тренираност, може да доведе до сериозни последици за здравето от различни видове травми.

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва да помните, че този комплекс от упражнения е предназначен преди всичко за хора, които са привикнали към редовно физическо натоварване. Обикновено, съвременния човек не е в тази категория. Който преди не се е увличал по фитнес и спортни занимания, трябва разумно и постепенно да дозира натоварването си. Това е по-важното от това, дали ще постигнете отслабване и кога.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: