петък, 28 ноември 2014 г.

Положително въздействие на фитнеса върху растящия организъм.

Положително въздействие на фитнеса

Положителното въздействие на фитнеса върху растящия организъм е многостранно, върху всички органи и системи в човешкото тяло.

Кости

Ускорява се темпът на нарастване на костите и промените в тяхната микроструктура.

Мускули

Настъпват благоприятни промени в мускулната тъкан, осигуряващи по–богат енергиен запас, подобрява се кръвоснабдяването на мускулите.

Сърце

Увеличават се размерите на сърцето. Подобрява се кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

Кръвоносни съдове

Кръвоносните съдове запазват своята еластичност, а отлаганията от мазнини и холестерол не се натрупват.

Дихателна система

Под влияние на тренировките настъпват промени в дихателната система като увеличаване жизнената вместимост на белите дробове.

Еритроцити

При спортуващите се увеличава броят на еритроцитите и съдържанието на хемоглобин, особено при занимаващите се с физическа култура на открито и в планините.

Храносмилателна система

В резултат на учестеното дишане при спортуване, диафрагмата масажира органите на храносмилателната система и подобрява функциите им.

Обмяна на веществата

Подобрява се и обмяната на веществата, енергоразходът се увеличава и това нормализира теглото.

Органи и жлези

Поради подобреното кръвоснабдяване, по-добре функционират черния дроб, бъбреците, слезката и всички останали органи, особено жлезите с вътрешна секреция.

Нервна система

Под влияние на физическото тренировка се подобрява работоспособността на нервните клетки и концентрацията на вниманието.

Имунитет

Увеличават се защитните сили на организма - имунитета, повишава се устойчивостта към простудни и инфекциозни заболявания.

Часове по физическото възпитание

Медико-педагогическия контрол над часовете по физическото възпитание се извършва, за да се оцени дали физическото натоварване е достатъчно.

Използват се различни методи:

Методът за изграждане на “физиологична крива” на урока служи за определяне характера, интензивността, емоционалността и правилността в разпределението на отделните му части. Могат да бъдат подбрани различни показатели, но най-достъпно е да бъдат проследявани промените в пулса.

Определянето плътността на урока по физическото възпитание ориентира за интензивността, с която той е проведен. Измерва се чрез хронометриране на урока. Измерва се времето, през което ученикът се е занимавал с фитнес по време на урока, т.е. измерва се чистото време за занимания.

 Контролът върху активно спортуващите ученици представлява оценяване на годността им за участие в спортни състезания. Това се извършва от медицинки работник в училище .
Контролът върху санитарно-хигиенното състояние на спортните обекти в училищата се извършва от хигиенно-епидемиологичните инспекции, медицинските работници и от преподавателите по физическото възпитание.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: