петък, 23 януари 2015 г.

Сомнология и телесно тегло.

Индекс на телесното тегло според сомнологията.

Това, че качеството и продължителността на съня могат да повлияят върху Вашето телесно тегло, е известно отдавна в сомнологията (науката за съня). Но едва напоследък на учените им се удаде да пресметнат точно как зависи индекса на телесното теглото на тялото спрямо средната продължителност на съня на индивида.

Сомнологично изследване.

Изследователи от Вашингтон провели изследване с участието на над 1700 двойки близнаци, като средната възраст на доброволците била около 36 години. Резултатите от това изследване били оповестени на 23-тата Ежегодна конференция на Асоциацията на професионалните сомнологични общества.

Сън и тегло.

Така се оказало, че въпросния индекс е равен средно на 25 ако човек спи 7 - 9 часа на денонощие. За тези, които спят по-малко от 7 часа, индекса е 25,2, а у поспаланковците с повече от 9 часа сън на ден, той е равен на 26,4.

Сомнология.

Сомнология (от лат. somnus и гръцки λόγος — учение) — Това e раздел от медицината и невробиологията, посветен на иследвания върху съня - разстройства на съня, лечение и влияние върху здравето на човека. За основоположник на сомнологията се счита руската учена М.М. Манасеина (1843-1903).

Затлъстяване и сън.

Заслужава си де се отбележи, че с резултатите от това изследване са опровергани по-ранни данни, тъй като месец по-рано беше обявено, че любителите на съня по-рядко страдат от затлъстяване в сравнение с тези, които не си доспиват.

Отслабване чрез активност и движение.

Както се казва, всяко изследване е предпоследно. Но в интерес на заинтересованите от отслабване, трябва да отбележим, че новите данни са по-достоверни и логиката е такава - повече активност и движение - по-стройно тяло. Повече пасивност и мързелуване (в т.ч. и спане) - повече тлъстини. На мен това ми звучи много логично и едва ли има нужда от кой знае какви изследвания за доказване.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: