събота, 26 юли 2014 г.

Идеално тегло при отслабване.

Наложило се е разбирането, че идеалното тегло за отслабване е с около 10 на сто по-малко от изчисленото нормално. А към лицата с наднормено тегло се причисляват всички онези, чиито килограми надхвърлят с 15 на сто нормалното тегло. Към пълните хора спадат и онези, чието тегло е с 10 на сто над стойността на нормата. Не бива да се забравя и още нещо - човек може да има доста килограми на гърба си, без да се налага отслабване.
 
Пълнотата зависи от мастната тъкан, а не от теглото и поради това целта на всяка отслабване е да се намалят излишните масти, без да се намаляват тъканите, които практически са без масти -
  • - мускулите, 
  • - кръвта, 
  • - костите. 
Безспорно е едно - само увеличаването на телесните тлъстини, а не изобщо на теглото причинява заболявания. Отслабване се налага за тлъстините, а не за мускулната маса. По време на физически занимания със спорт телесното тегло може да се запази и дори да се увеличи за сметка на активна телесна маса
  • - мускулатура, 
  • - скелет, 
  • - вътрешни органи, 
а мастната тъкан да се стопи... Най-разпространеният метод за определяне на нормалното телесно тегло е този на френския анатом Брока. Всеки може да изчисли нормата си на отслабване, като от стойността на ръста в сантиметри извади цифрата 120 (за мъжете) и цифрата 115 (за жените). А една от формулите за изчисляване на идеалното телесно тегло включва не само височината, но и възрастта и пола. За мъжете от 20 до 50 години формулата за изчисляване е:
Т = (В -100) - (В -150) + (А - 20)
където:
  • Т означава теглото в кг, 
  • В - височината в см, 
  • А - годините.
За жените тази формула е следната:
Т = (В - 100) - (В - 150) + (А - 20)

Най-достъпен и лесен метод за определяне на затлъстяването в домашни условия е калиперометрията - изследване на кожните гънки на стандартни места. С палеца и показалеца леко се ощипва мускулът в областта
  • - на лакътя, 
  • - на корема, 
  • - на талията и 
  • - на бедрата. 
Разстоянието между пръстите на нито едно от тези места не трябва да бъде по-голямо от 2,5 см. И ако това е станало, прибягва се до отслабване.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

6 коментара:

  1. Индекс за маса на тялото и идеално тегло.
    В нета има не малко калкулатори за Индекс масата на тялото и пресмятане на Идеалното тегло. Но не всички от тях съответстват на точни пресмятания и съвременни алгоритми. По този начин, повечето формули за идеално тегло използват стандарти от края на 70-те години на 20-ти век. Повечето от тях дават занижени показатели и въобще не се основават на някакви популационни пресмятания, т.е. те са доста произволни.

    ОтговорИзтриване
  2. Тук, по-горе ще намерите данни за идеалното тегло, основаващи се на съвременни изследвания, провеждани в чужбина. В повечето случаи, те касаят хора над 18 годишна възраст, доколкото за децата са нужни друг вид таблици и схеми за пресмятане, отчитащи техния постоянен растеж и различните фази на развитие, през които преминават.

    ОтговорИзтриване
  3. Таблиците за пресмятане на идеално тегло са различни за мъже и жени. Жените имат свои таблици за индекс на телесната маса, а мъжете - свои. Съществено значение и също и типа телосложение. Редица таблици, от по-съвременните, ще Ви дадат също и препоръчителни калории, които е нужно да консумирате в денонощие, за да се придържате към идеалното си тегло. Един от най-простите начини да определите нормата си на тегло на тялото е като разделите масата си в килограми на повдигнатия на квадрат ръст в метри. Нормата за мъже е 19 - 25, а за жени 19 - 24. Данните са по Кетле.

    ОтговорИзтриване
  4. Измежду различните начини да се пресмята и изчислява идеално тегло, е като се използва калкулатор, в който е заложена формулата на Брок. С тази формула, при пресмятане на нормалното тегло, се отчита ръста, типа на телосложението и възрастта на човека. Например, при нормално телосложение, за хората по-млади от 40 години, теглото трябва да е равно на ръста на човека в сантиметри минус 110, а за по-възрастните от 40 години, ръста в см минус 100.

    ОтговорИзтриване
  5. Този, който има астеничен (слаб, тънък) тип телосложение, трябва да намалява данните за идеално тегло по таблиците с около 10%. И обратно, тези, които имат хипестеничен (широко, едро) телосложение, трябва да добавят към данните 10%. Остава да разберете от кой тип телосложение сте, но това не е много трудно. Така, поне на теория ще разберете кое е идеалното тегло за Вас. Остава и да се потрудите за него.

    ОтговорИзтриване
  6. За да разберете какво телосложение имате, трябва да изчислите един индекс, който е равен на дължината на окръжността при китката Ви (най-тясното място) измерена в сантиметри и след това да въведете това число в някой от калкулаторите в интернет за изчисляване на тип телосложение.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати: