Translate

---------------------------------------------------------------------------------

понеделник, 12 декември 2011 г.

Капоейра

Капоейра е специфично бойно изкуство от Бразилия

Капоейра идва от португалски език - Capoeira и се произнася още по множество различни начини, като

 • капоеро, 
 • капоейро, 
 • капуера, 
 • капуеро, 
 • капоера. 
Всъщност, става дума за особен вид бойно изкуство, чиято родина е Бразилия, и за основа има добре съчетаващи се по между си бойни и танцувални похвати, представляващи чудесен фитнес за тялото и духа. Зародило се е в крайбрежните райони на страната, като особена сплав от различни култури с елементи на
 • танц,
 • музика,
 • игри,
 • магически ритуали и
 • акробатика.
Капоерото възниква преди няколко столетия назад във времето, като специфично бразилско бойно изкуство, въплатило в себе си най-добрите традиции и култура на южноамериканския и африканския континенти. Днес капоейрото става все по-популярно и извън пределите на Бразилия и може да се каже, че шевства по света, като постоянно завоюва нови почитатели.

Капуерото е уникално направление, съдържащо в себе си най-добрите елементи не само в бразилското, но и в други бойни изкуства. В него е заложена особена философия, работеща с вътрешната свобода и изразяваща се в неговите елементи, като
 • танци, 
 • музика, 
 • физическа култура, 
 • позитивна психологическа установка за самореализация на личността, 
помагащи на хората да открият в себе си нови, неподозирани възможности.

Капуерата, като специфичен бразилски боен стил, използва предимно техники на краката, при много прецизно разработени техники и за преместване в пространството, съдържащи елементи на акробатика. Ритъма по време на тренировка се задава от традиционни музикални инструменти. Днес капоейрото се е оформило като култова система за единоборство, със стотици хиляди привърженици по цял свят.

Игра, ето това е залегнало в основата на капуейрата, съхранявайки при това своята сериозност като бойно изкуство. Съревнованието между съперниците не е по количество на нанесени удари, не целят да нокаутират противника си, а се стараят да надиграят своя съперник (нещо като надиграването в българските народни танци), демонстрирайки изящна и красива техника, използвайки хитрост и хумор, удивявайки зрителите с невероятните възможности на човешкото тяло.
Капоейра - бразилско бойно изкуство
Капоейра - бразилско бойно изкуство

За капоейриста е недостатъчна просто победа, а тя трябва да бъде красива и процеса на схватката да е увлекателен и весел. По този начин основната задача на капуерото е достигането на баланс между
 • човека, 
 • земята и 
 • небето. 
Това е ключа. Именно от баланса произтича разбирането за Аше и от неговата характеристика се представя концепцията Ифа. Така всяко положение е външно съответствие на собствената вътрешна природа.
Капоейра - бразилско бойно изкуство
Капоейра - бразилско бойно изкуство

Физическото развитие в капоейра е правилно да се разглежда през призмата на преобразуването или кристализацията, доколкото всяко движение е подобно на минерал, който трябва да се преобразува, за да приеме правилната форма. А процеса на кристализация на формата, представлява процес на укрепване на духа. Един от интересните аспекти на заниманията е, че изглеждащите доста уморителни тренировки, зареждат човека с енергия за няколко дни, което е незаменимо в условията на градски живот.

Богатата културна традиция позволява да се твърди, че копуерата е истинско културно историческо явление, непрекъснато развиващо се и днес, което постоянно води до видоизменения в техниката и в момента, без да се нарушават основните постулати на традицията на бойното изкуство. Естествената еволюция е довела до това, че днес имаме възможност максимално да реализираме себе си, да подобрим физическите си възможности или просто да прекараме добре времето си.

Занятията с капоейра откриват за всеки човек нови силни страни и възможности за развитие в нужното направление. Остава само да се възползвате от тази специфична форма на фитнес с несъмнени ползи за Вас.
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати: