Translate

---------------------------------------------------------------------------------

четвъртък, 28 април 2022 г.

Нутрициология | dLambow


Нутрициология - Наука за хранене (Nutrition)


Какво е нутрициология?

Нутрициология идва от гръцки Νυτριτιο (хранене) — наука за храненето, включваща в себе си

 • - изучаване на хранителните вещества и съставки, съдържащи се в хранителните продукти;
 • - правила за приемане на храната;
 • - закони за взаимодействието на храната;
 • - влияние на храната върху организма.
Нутрициология - Наука за хранене
Нутрициология

Цел на нутрициологията

Основна цел на нутрициологията е да изучава законите за влияние на храната върху живота и здравето на хората, като се изнамират пътища за по-лесното й усвояване, преработка, утилизация (обезвреждане) и извеждане от организма.


От друга страна се изучават мотивите на човека за избор на определена храна и механизмите за влияние на този избор върху неговото здраве. Понятието нутрициология не бива да се бърка с диетологията. В последните години на миналия век, от общата наука за хрененето започват да се отделят специални раздели, като

 • - нутрициологията - науката за ролята на отделните съставки на храната - нутриентите;
 • - диетологията - науката за използване на лечебното хранене, като един от начините за лечение на болните;
 • - хигиена на храненето - науката и практиката по надзора на производството и реализацията на хранителни продукти и ястия от тях.


Нутрициологията има три основни направления на развитие:

 • 1. Създаване и отглеждане на храна в природата и организация на нейното потребление;
 • 2. Процеси на метаболизма, усвояьването е пруразпределението на хранителните вещества и тяхното действие върху организма;
 • 3. Храната като фактор за профилактично и лечебно въздействие върху организма на човека.Незаменими елементи на храната.

В разработките по нитрициология се отчитат редица данни на науката за незаменимите елементи на храната. Това са такива съставки, които храната трябва да съдържа, за да осигури нормалното функциониране на човешкия организъм, понеже той не е в състояние сам да синтезира тези незаменими съставки или ги създава в недостатъчни количества за поддържане на здравето. Например, ниацина и холина. Затова те трябва да се набавят с храната.

Някои от най-важните нутриенти са следните:

 • витамини,
 • минерални вещества,
 • протеини,
 • антиоксиданти,
 • аминокиселини,
 • липотропни фактори,
 • прохормони,
 • влакнини,
 • мастни киселини,

Към този списък могат да се добавят и редица различни фактори, подпомагащи храносмилането.
 

Нутрициологията - науката за здравословното хранене. 

Почти винаги нутрициологията и думите оптимално, здравословно и балансирано хранене се свързват с понятието отслабване. Обикновено хората гледат на балансираното приемане на хранителни вещества като на необходимо зло, обслужващо предимно естетическата нужда от оформяне и поддържане на красив силует. Затова прибягват към него само в краен случай, например преди почивката на море.

В своята същност обаче нутрициологията и балансираното хранене не са само път за постигане на привлекателна външност. Те са гаранти за собственото здраве и лекарство за не малко болести. Още преди 2500 години бащата на медицината Хипократ дал следния съвет на учениците си: "Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна." Томас Едисон от своя страна предрекъл преди 100 години, че лекарите на бъдещето ще ни предпазват от болестите с храна.

В средата на миналия век, през 1968 г., принципът е доразвит от лауреата на Нобелова награда за химия Линус Полинг, въвел термина ортомолекулярно хранене (придържащо се към правилната молекула). Според теорията на американския учен, ако тялото се снабдява с правилните молекули - витамини, минерали, хормони, аминокиселини и др., голяма част от болестите ще бъдат изкоренени.

Така постепенно науката за здравословното хранене нутрициология печели позиции в научните среди. Напоследък придобива все по-голяма популярност мнението, че тя ще бъде основата на медицината на бъдещето. А това бъдеще изглежда вече е дошло, защото все повече се засилва ролята на професии като

 • диетолог,
 • хранителен терапевт,
 • health livestyle coach.
Терапевтът по хранене вече работи с индивидуални клиенти за установяване и премахване на хранителни, физически и психологически разстройства, отразяващи се на здравето, като целта му е да доведе биохимията на човек до здравословен баланс.

Разбира се, новият метод на хранене не означава, че лекарствата ще бъдат забравени. Те ще продължават да се използват при лечението на тежки болести. Променя се обаче принципът. Идеята е да се погледне през нови очила, които ще разкрият истинските причини за болестите.

В повечето случаи те се дължат на погрешното хранене, замърсяването, стреса, липсата на физическа активност. Ортомулякулярните лекари и експертите по нутрициология, занимаващи се с тази проблематика, вярват, че лечението на заразните и дегенеративните болести трябва да се основава на промяна на концентрацията на правилните молекули. Когато те са в оптимални за дадения организъм съотношения, тогава тялото е здраво. Всякакви отклонения и липси обаче го превръщат в уязвим за болестите обект.

В същото време оптималното хранене не трябва да се възприема само като начин на профилактика. То е начин на живот, даващ възможност за пълна изява на физическите, умствените и духовните способности, без да се преминава прагът, при който здравето на отделните системи на човешкото тяло бива застрашено.

Важно е да се знае, че списъкът на нужните вещества за всяко човешко същество е един и същ, но не и количествата, необходими на съответния организъм. Пропорциите са точно толкова различни, колкото и формите на човешкото тяло. Нуждите на всеки са строго индивидуални и се определят от вида храна, която се приема, физическия и умствения и емоционалния стрес, средата, в която живее и работи човек, биохимическия и психологичния статус.

С други думи, според нутрициологията, универсална дневна дажба от хранителни вещества е невъзможно да бъде определена. Тя трябва да се дифинира индивидуално за всеки отделен организъм.

--------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати: