Диетично хранене при язвена болест (Diet in ulcer disease) и след оперирана язва на стомаха.
Противоязвена диета.
Принципите на хранене са както при хроничния гастрит. Диетичните правила се спазват по-строго през пролетния и есенния сезон - тогава болестта е по-изострена.На болните с кръвоизливи непосредствено след кръвоизливите се дават:
- - слизести супи, кремсупи от пресни зеленчуци,
- - сокове от сладки плодове, плодови кисели,
- - рохки яйца, омлети на пара,
- - яйчени кремове, малеби,
- - прясно мляко, мляко с грис,
- - бисквити.
Постепенно се прибавят:
След оперирана язва, добре е болният да се храни бавно през интервали от време, като дъвче добре храната и не претоварва стомаха. Храната трябва да е варена - във вода или на пара - пасирана, с малко сол, със стайна температура.Диетично хранене - на ден трябва да се приемат:
- - белтъчини 100-110 г,
- - мазнини 100-110 г,
- - въглехидрати 400-450 г,
- - готварска сол 8 г.
Забранени храни при язвена болест на стомаха.
При язвена болест на стомаха, забранени в диетата са пържени, пушени и консервирани храни, раздразващи стомаха и приемането на течности по време на самото хранене. Избягват се прясното мляко, гъстите захарни сиропи, мазнините и ледените напитки. Алкохолът категорично е забранен. Препоръчително е след нахранване болният да полежи до 1 час.----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.